Ga naar hoofdinhoud

Bewegend Verleden toont twee filmpjes over zwembad Het Baafje in Heiloo. We zien de opening in 1970 en de bouw in de jaren daarvoor.

Het eerste filmpje laat de festiviteiten zien ter gelegenheid van de opening van het zwembad in 1970. Veel publiek komt af op de demonstraties in het bad en om een kijkje te nemen op het nieuwe complex. Er wordt flink uitgepakt en het weer is schitterend.

In het tweede filmpje is de bouw van het zwembad te zien. De bouwtechniek was vernieuwend. Tijdens de wintermaanden kon doorgewerkt worden doordat over het werk een opblaastent was geplaatst.

Deze filmpjes uit de collectie van het Regionaal Archief Alkmaar zijn gemaakt door Gerard Bijkerk uit Heiloo. Filmer Gerard Bijkerk was bijzonder betrokken bij het zwembad Het Baafje. De eerste 25 jaar van Het Baafje was hij de bedrijfsleider. Naast gediplomeerd technicus was hij een echte waterrat. Hij trainde als zwemmer voor de Olympische Spelen en als trainer bracht hij diverse waterpoloteams aan de top. In die beginjaren waarin Gerard verantwoordelijk was voor Het Baafje waren er zomerse dagen met soms wel 18.000 bezoekers op één dag!

De geschiedenis van Het Baafje is veelbewogen. Bij de opening in 1970 was er een dubbel 50-meterbad, in een L-vorm. Ook was er een geweldig grote ligweide. Maar nog vóór Het Baafje zijn zilveren jubileum kon vieren, moest er bezuinigd worden. Met pijn in het hart adviseerde Bijkerk de gemeente om één van de 50-meterbaden te sluiten en het grootste deel van de ligweide te verkopen. Aldus geschiedde. Er bleef één 50-meterbad over, en op de voormalige ligweide werden de huizen van De Rietvink gebouwd.

Gelukkigere tijden kende Bijkerk als bedrijfsleider ook. Zo heeft hij in het tweede jaar al een nieuwe ketel helpen uitzoeken, om het water beter te verwarmen. De uitkijkpost nabij het 50-meterbad, werd van een laag gebouwtje een heuse toren, zodat de badmeesters een beter overzicht kregen. ,,Op onze topdag hadden we 18.000 bezoekers. Dat was geweldig! Het Baafje is belangrijk voor Heiloo, en ik hoop echt dat het zwembad behouden blijft.”

Gerard Bijkerk was ooit een echte waterrat, en gediplomeerd technicus. Het zwembad kent hij van alle kanten: ooit trainde hij als zwemmer voor de Olympische Spelen. Als trainer bracht hij diverse waterpoloteams aan de top. Hij bouwde zwembaden, en was voor diverse baden bedrijfsleider.

Een burgerinitiatief vormt in 2011 Vrienden van Het Baafje waarmee een beweging op gang komt om ontwikkelingen rondom Het Baafje te volgen en eventueel aan te kaarten. In 2012 overlegt de gemeente over het voortbestaan van het zwembad. Opties zijn verbouwing tot een binnenbad of samenwerking met Castricum zodat een regionaal zwembad ontstaat.

Na een uitgebreide marktconsultatie start de gemeente eind 2014 een aanbestedingsprocedure voor de overname van het beheer en de exploitatie van het zwembad. Begin 2015 zijn de inschrijvingen ontvangen, met als resultaat dat Sport Servicepunt Langedijk (SSL) zich als beste heeft gekwalificeerd.

De Vrienden van Het Baafje hebben zich ingezet voor de toekomst van het zwembad. Voorzitter Joke Bart van de Vrienden: “Het is fantastisch dat de exploitatie van het zwembad in handen komt van een ervaren professioneel sportbedrijf. We hebben alle vertrouwen in deze exploitant.”

Sport Servicepunt Langedijk – de organisatie die sinds 2014 het bad exploiteert – heeft een aantal punten verbeterd en het bad wordt al jaren weer goed bezocht met bijna een bezoekersrecord in 2018. Voor het eerst sinds 2006 mocht zwembad Het Baafje weer 60.000 bezoekers in één jaar ontvangen. In 2006 was het totale bezoekersaantal ongeveer 62.500.

In 2015 bestaat Het Baafje 45 jaar. Op deze feestelijke dag konden de “Vrienden van Het Baafje”, zeker niet ontbreken, zij hebben er toch mede voor gezorgd dat het bad zijn bestaansrecht hield. Zij onthulden de prachtige vogelnestschommel, die op het terrein van het zwembad geplaatst is. Menig kind zal hier veel plezier aan beleven. Om veilig te kunnen spelen heeft wethouder Opdam, namens de gemeente Heiloo, aangeboden dat er een veilige ondergrond onder het speeltoestel geplaatst wordt.

Ook onder de nieuwe exploitant Sport Servicepunt Langedijk wordt er elke winter gewerkt aan verbeteringen van het bad zodat de zomer optimaal beleefd kan worden.

Mis geen update

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back To Top